Sa apelez la un grafician?

Sa apelez la un grafician?

Solutia cea mai indicata este sa apelati la un grafician cu experienta in tiparul profesional (offset), atunci cand doriti sa obtineti un rezultat bun cu costuri controlabile si intr-un timp bine determinat. Experienta acestuia in relatiile cu tipografiile va ajuta sa aveti in final un fisier bine realizat, care sa nu presupuna corecturi si, respectiv, costuri suplimentare. Graficianul trebuie sa poata aprecia cat de bine va iesi la tipar o anume fotografie si ce corectii cromatice trebuie sa-i aplice, sa poata aprecia diferentele cromatice intre monitorul pe care-l foloseste si un tipar offset bine calibrat. Are nevoie de cunostinte si concepte elementare precum: “bleed”, “rezolutie corecta”, “culori CMYK” etc.

Alegerea de a va face singuri grafica, atunci cand nu aveti suficienta experienta, poate sa va aduca in situatia in care fisierul trebuie corectat si adaptat; aceasta presupune intarzieri, plata acestui serviciu si, de multe ori, un rezultat final care sa nu fie la inaltimea asteptarilor dumneavoastra.


Varianta optima este cea a conlucrarii cu graficianul: ii puteti spune exact ceea ce va intereseaza sau ii puteti furniza indicii si repere similare. Culegeti tot textul in Word, verificati-l si corectati-l inainte sa-l dati graficianului; alegeti imagini de calitate, cu rezolutie mare, pentru tipar (300 dpi) si stabiliti clar unde trebuie introduse. Premisa de la care trebuie sa porniti este ca stiti foarte bine ceea ce doriti sa aveti, in final, si ca mesajul ajunge clar si transparent la persoana care realizeaza grafica. Daca acest lucru se intampla, veti obtine rezultatul scontat, intr-un timp scurt si cu un pret rezonabil.

In cazul in care nu aveti un contact, tipografia va poate recomanda un grafician cu care lucreaza constant si care stie exact ce anume trebuie sa livreze. Este o solutie buna, care va scuteste de batai de cap si probleme.

Share this post