Ce tipar să aleg?

Ce tipar să aleg?

Daca nu v-ati pus inca problema metodei potrivite de tiparire este timpul sa aflati cate ceva despre avantajele sistemelor de imprimare. Anumite lucrari pot fi tiparite in mai multe feluri dar avantajos este sa alegeti metoda care vi se potriveste pentru a obtine maximum de profit in calitate si pret.


Tiparul digital in coli de dimensiuni mici si medii (32 x 45 cm, respectiv 50 x 70 cm) este destinat tirajelor mici, de maximum 100-150 exemplare sau coli tipografice de format A3+ (32 x 45 cm); este indicat, de asemenea, in cazul in care doriti sa personalizati fiecare exemplar (cu cate un nume diferit de exemplu); de asemenea, tiparul digital foloseste o gama mai redusa de hartii si cartoane.


Tiparul digital in bobina de dimensiuni medii, cu latimea de 50 cm este o raritate dar va anuntam ca exista. Practic putem imprima in policromie (CMYK) fata-verso in acelasi timp pe latimea bruta de 50 cm (48 cm finit) si pe lungime de multi metrii (lungimea bobinei), afise, postere sau display-uri, la calitate aproape identica cu tiparul offset, pe hartii si cartoane offset si dublu-cretate intre 60-350 g/mp.


Tiparul digital de mari dimensiuni, pe plotter, se executa pe hartie in sul de latimi cuprinse in general intre 1 m si peste 2 m. Se aplica la lucrari de dimensiuni mari in special pentru outdoor sau afise si panouri expozitionale, panouri de prezentare. Imprimand pe hartie sau plastic in sul, lungimea teoretic este limitata de lungimea sulului.


Tiparul offset sau, altfel spus, tiparul clasic, este destinat marii majoritati a lucrarilor tipografice. Ramane cel mai performant sistem de multiplicare pe suport de hartie si carton si, totodata, cel mai fidel in reproducerea culorilor. Incepand de la un tiraj de 100-150 de coli in sus este, de asemenea, cel mai economicos mod de imprimare.
Pana la un tiraj de aproximativ 50.000 de exemplare (de exemplu brosuri) competitiv este tiparul offset in coli, iar peste acest tiraj devine mai convenabil tiparul offset in bobina, pe masinile asa-zis rotative.

Share this post